Denetçi olmak için ne gerekir?
Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı, bir üniversitenin ekonomi, işletme ve finans fakültelerinden diploma alınarak verilebilir. Ayrıca, kamu yönetimi gibi benzer alanlardan alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında tanınır.
Denetçi maaşları ne kadar?
Verilere göre; 2024 yılı itibarıyla denetçi aylık ortalama 40.500 TL maaş alacak. Denetçi mesleği için illere göre ortalama maaş İstanbul için 42.700 ₺, Ankara için 42.800 ₺, İzmir için 42.300 ₺, Kocaeli için 42.300 ₺, Bursa için 42.000 ₺ ve Sakarya için 42.000 ₺’dir.
Denetçi belgesi kimler alabilir?
Denetçi belgesini kimler alabilir? Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan mimar ve mühendisler denetçi belgesi alabilir. Kontrol mühendisleri de alabilir.
Denetçilik sınavına kimler girebilir?
Bağımsız denetçi olmak için CPA lisansına gerek yoktur. Bağımsız denetçi olmak için ekonomi, finans, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyaset bilimi gibi yukarıda belirtilen üniversite fakültelerinden mezun olmak gerekir. İlgili bağımsız denetçi sınavlarına girebilirler.
Kimler denetçi olamaz?
Aşağıdaki kişiler sınav görevlisi olarak kabul edilemez: Çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler, ekonomi, iş güvenliği, hukuk veya işletme yönetimi alanlarında üniversite diploması olmayan kişiler. Mevzuata aşina olmayan kişiler.
Denetçi belgesi nereden alınır?
Vize işlemleri için müfettişlerin yapı denetim sisteminde ikamet adresi kayıtlı olan valiliklere (il çevre ve şehircilik müdürlüklerine) başvurmaları gerekmektedir.
İç denetçilik sertifikası nasıl alınır?
İç denetçi sertifikası nasıl alabilirim? İç denetçi sertifikası, iç denetçi eğitim kursuna katıldıktan sonra elde edilir. Bu kursu sunan bazı eğitim kurumları ayrıca bir sınav düzenler. Sınavı geçenler iç denetçi sertifikası almaya hak kazanır.
Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?
– Genellikle 3 yıl olarak belirlenen pratik mesleki eğitim süresinin tamamlanması gerekmektedir. Ön koşul, KGK tarafından onaylanmış bir denetçinin yanında iki yıl aktif çalışmadır. – Veya 11 yıllık mesleki deneyime sahip olmak.
Müfettiş maaşı ne kadar?
Verilere göre; müfettişin ortalama maaşı 65 bin 800 TL, benzer mesleklerde denetçinin ortalama maaşı 40 bin 500 TL, denetim görevlisinin ortalama maaşı 40 bin 480 TL, denetim yöneticisinin ortalama maaşı 36 bin 500 TL, denetim uzmanının ortalama maaşı 40 bin 000 TL ve danışmanın ortalama maaşı ise 43 TL olarak belirlendi.
Denetçi olmak için hangi sınavlara girilir?
Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna adaylık; Bu, denetçi olarak kariyer yolunda ilk adımdır. Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna aday olmak için, ÖSYM tarafından düzenlenen yeterlilik sınavında (sınav) ve Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı sınavda ve mülakatta başarılı olmak gerekir.
Kimler yapı denetçisi olabilir?
İnşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği veya mimarlık mezunları yapı denetim ofislerinde ortak olabilirler. Ancak denetçi mesleki unvanını almak için en az 12 yıllık aktif mesleki deneyim gereklidir.
Lise mezunu iç denetçi olabilir mi?
İç denetçi olarak atanacakların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımaları ve aşağıdaki niteliklere sahip olmaları gerekir: Her kamu idaresinin özelliği dikkate alınarak İç Denetim Koordinasyon Kurulunca belirlenecek alanlarda en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş olmak.
Mali müşavir olmadan denetçi olunur mu?
1) Mesleğin bir üyesi olun (SMMM-CPA). Mesleğin bir üyesi olmadan bağımsız bir muhasebeci olamazsınız. SPL lisansına sahip olan herkes sınav gerekliliğini karşılamıştır.
Bağımsız denetçilik sınavı 2024 ne zaman?
e-Bağımsız Denetçi Sınavı Duyurusu – 24 Eylül 2024Sınav TarihiSınav SaatiSınav Modülü26 Eylül 2024Sabah Oturumu (10.30-11.30)Kurumsal Yönetim ve Finansal Yönetim İlkeleri26 Eylül 2024Öğleden Sonra Oturumu (14.30-15.
Lise mezunu denetçi olabilir mi?
Denetleme kurulu üyelerinin aşağıdaki şartları taşımaları beklenir: En az lise diplomasına sahip olmak.
Denetçi olmak için hangi bölüm?
Denetçi olmak için uzmanlaşmış bir eğitime sahip olmak şarttır. Bir şirketin mali denetimini yapanlar için örneğin ekonomi, çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler veya işletme yönetimi alanında dört yıllık bir üniversite derecesini tamamlamış olmak tavsiye edilir.
Denetçi olmak için hangi sınavlara girilir?
Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna adaylık; Bu, denetçi olarak kariyer yolunda ilk adımdır. Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrosuna aday olmak için, ÖSYM tarafından düzenlenen yeterlilik sınavında (sınav) ve Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı sınavda ve mülakatta başarılı olmak gerekir.
Kimler iç denetçi olabilir?
İç denetçi olmak için okunması gereken belirli bir üniversite dersi yoktur. Ancak, işletme yönetimi, ekonomi, finans veya ekonomi gibi alanlardan mezun olanlar genellikle bir iç denetçi sertifikası alır ve iç denetçi olarak çalışırlar.
Nasıl baş denetçi olunur?
Baş denetçi; Lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik fakültesinden mezun olmuş, kıdemli denetçi olarak eğitimini tamamlamış ve belirli bir süre bu görevde deneyim kazanmış kişiye verilen addır. Denetçiler danışman olarak veya kurumlar için çalışabilirler.