Müstağni ne demek TDK?
Arapçadan dilimize giren müstagni kelimesi istiğna kelimesinden türemiştir. İsghna zengin olmak ve açgözlü olmamak anlamına gelirken, bağımsız ise elindekiyle yetinmeyi bilen ve daha fazlasını istemeyen iyi beslenmiş kişi anlamına gelir.
Müstebit hangi dilde?
despotik – İngilizce Sözlük. Arapça mustabidd kelimesinin bir alıntısıdır مستبدّ, “yalnız, tek başına” anlamına gelen bdd kökünden gelir.
Müstağni ne demek kelam?
Görüldüğü gibi ganî kelimesi, Allah Teâlâ’nın bütün âlemlerden ve varlıklardan müstağni (hiçbirine ihtiyacı olmayıp kendi kendine yeterli) olduğunu ifade etmektedir.
Mütemadiyen hangi dilde?
Arapça kökenli ve Türkçe’de yaygın olarak kullanılan kelimelerden biridir. Türk dil birliği açısından anlamı “kesintisiz ve sürekli” olarak ifade edilir.
Müstağni ne demek TDV?
Sözlükte, “zengin olmak, ihtiyaç duymamak ve bağımsız kalmak” anlamına gelen gınâ (ganâ’) kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî, “servet veren ve doyuran kimse” anlamına gelir. İbnü’l-Esir, Allah’a nisbet edilen Mugni isminin anlamını, “istediği kulu her türlü sıkıntıdan kurtaran” (en-Nihâye, “ġny” md.) olarak vermiştir.
Müstağni kilmak ne demek?
ѻ (üzerine) bağımlı kılmak (eylemek, yapmak): Birini muhtaç olmaktan, ilgisiz, kayıtsız kılmak: Birisi şöyle demiştir: “Bu kadar gönüllü olarak para alma, seni dünyayla meşgul eder.” “Seni dünyayla meşgul eder, ama aynı zamanda seni dünyadan bağımsız kılar.” (Fâik Reşat) cevabı vermiştir.
Pişmaniye kelimesinin kökeni olan Farsça kelimesi ne anlama gelir?
Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.
Mütedeyyin hangi dilde?
Arapça dyn kökünden gelen mutadayyin متديّن “dini” kelimesinden türemiştir.
Mülhem Türkçe mi?
Menşei. Osmanlı Türkçesi ملهم (mülhem), Arapça مُلْهَم (mülhem).
El müstağni ne demek?
88- El-Ganiyy: “Her türlü servetin sahibi, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan.” 89- El-Muğnî: “Kişiyi muhtaç kılan, ihtiyaçlarını gideren, zengin eden.”
Kendini müstağni ne demek?
Kendini bağımsız (ve istisnai) gördüğü için (ve başka kimseye ihtiyacı olmadığını düşündüğü için) bu şekilde davranıyor. Eğer kendinizi kendi kendine yeterli görüyorsanız.
Müstağni yaşamak ne demek?
Elindekiyle yetinen, tok kişi demektir.
Münteha hangi dilde?
Kökeni: “Münteha” kelimesinin Arapça kökenli olduğu doğrudur. Arapçada “منتهى” (muntaha) kelimesi “son” veya “bitiş noktası” anlamına gelir.
Müteşekkil hangi dilde?
Türkçe Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan “minnettar” kelimesi, “minnettar, minnettar, minnettar” anlamına gelen Arapça kökenli bir sıfattır. Bu kelime, bir kişi veya grubun bir iyilik veya yardıma yanıt olarak hissettiği minnettarlık ve şükran duygusunu ifade etmek için kullanılır.
Mütevellit kelimesi Türkçe mi?
Kökeni: Mütevellit kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir.
Müstağni yaşamak ne demek?
Elindekiyle yetinen, tok kişi demektir.
Kendini müstağni ne demek?
Kendini bağımsız (ve istisnai) gördüğü için (ve başka kimseye ihtiyacı olmadığını düşündüğü için) bu şekilde davranıyor. Eğer kendinizi kendi kendine yeterli görüyorsanız.
Müstağrip ne demek TDK?
[1] Batılılaştırılmış.
Müstantik ne iş yapar?
Müstantik, istintak kelimesinin isim failidir. Birini konuşturmak, kendini ifade etmek anlamına gelir. Osmanlı hukuk literatüründe, soruşturma eylemi için “istintak” terimi ve soruşturmayı yürüten kişi için “müstantik” terimi kullanılmıştır.