İstinaf mahkemesinden sonra nereye itiraz edilir?
Madde metninden anlaşılacağı üzere, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı kendiliğinden veya talep üzerine itiraz edebilir. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının sanık aleyhine itiraz etmesi halinde, itiraz süresi 30 gündür.
İstinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?
Ceza yargılamasının yeniden başlaması sonucunda, İstinaf Mahkemesi ya “temyizi esastan reddetmeye” ya da ilk derece mahkemesinin kararını iptal edip “yeni bir karar” vermeye karar verir. Her iki durumda da, koşullar karşılanırsa, İstinaf Mahkemesinin kararı Yargıtay’a temyiz edilebilir.
İstinaftan sonra ne olur?
Temyizden sonra temyiz hakkının açık kaldığı durumlarda, sonucun hukuka uygun olmadığı tespit edilirse yeniden yargılama başlatılabilir. Bu şekilde, temyiz sonrası temyiz adımları kısa sürede düzenlenerek kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
Dosya İstinaf’a giderse ne olur?
İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin olumsuz kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.
İstinafın kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
İstinaf kaç yıl sürer?
Uygulamada sıkça sorulan sorulardan biri de iş hukuku davalarında temyiz sürecinin ne kadar süreceğidir. Bu soru mahkemeden mahkemeye değişmektedir. Ancak pratikte yaklaşık 2 (iki) yıl sürdüğü söylenebilir.
İstinaf öne alım dilekçesi nereye verilir?
Örneğin, istinaf kaydı için dilekçe verirseniz, dilekçede bölge mahkemesine gönderilecek bir adres bulunması gerekir.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusunda bulunulursa, hukuk davası üst mahkeme tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.
Bir dava neden İstinaf’a gider?
Diğer kanunlarda ise ilk derece mahkemelerinin Yargıtay’a başvurabileceği veya orada karar verebileceği, ancak istinaf mahkemelerinin yargı yetkisine giren dava ve konulardaki kesin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır.
İstinaf kararına itiraz olur mu?
Nihai karara karşı yasal çözüm yolu temyizdir. Temyiz genellikle davayı kapatmayan kararlara karşı yapılan bir temyizdir. İnceleme temyiz sürecinde bir duruşmada gerçekleşebilirken, temyiz sürecindeki inceleme genellikle duruşma yapılmadan gerçekleşir ve inceleme dosyaya dayanır.
İstinaftan dönen dosya ne zaman sonuçlanır?
Temyiz şartları: Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının üst mahkeme tarafından usul ve esas yönünden incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına itiraz nereye yapılır?
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı bulunmamaktadır. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6/3. maddesine göre, bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.
Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
“İtiraz”, ilk derece mahkemesinin ve itirazı inceleyen bölge idare mahkemesinin nihai kararlarına karşı yapılan bir itirazdır. İtirazın amacı, ilk derece mahkemesinin ve bölge idare mahkemesinin kararlarının yasallığını incelemektir.
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
Bu başvurunun İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda dosya, İstinaf Mahkemesinin ilgili dairesine gönderilir.
İstinaf süresi kaçırılırsa ne yapılabilir?
Bu süre, kararın taraflara tebliğ edildiği günden itibaren iki haftadır. İki hafta içinde itiraz edilmezse, iş mahkemesinin kararı kesinleşir ve bu karara karşı itiraz mümkün olmaz.